Elektromos kazán - Gyakori kérdések

Hány radiátort lehet rákötni egy elektromos kazánra?

Egy nagyot, vagy sok kicsit. Komolyra fordítva a dolgokat: a készülékek névleges teljesítményéhez képest hozzávetőlegesen 75%-os terhelést javasol a gyártó (például egy 6 kW-os kazán esetében 5 kW-nyi hőleadó javallott), ami tetszőleges elosztásban (radiátoros körrel, padló- vagy falfűtéssel, gépkocsifeljáró fűtésével, vagy akár ezek vegyítésével) valósulhat meg.Mennyi az elektromos kazánok fogyasztása, mekkora lesz a villanyszámlám, ha ezt használom?

Ez egy egyszerű, ám annál nehezebben megválaszolható kérdés. Ahogyan a gázüzemű készülékek esetében, úgy az elektromos kazánoknál sem lehet megmondani pontosan, hogy mennyi lesz a fogyasztása. Ez függ az épület adottságaitól (például: fekvése, szigeteltsége, nyílászárók típusa), illetve attól, hogyan üzemeltetjük készülékünket, és milyen műszaki szintű felszereltségű fűtési rendszerünk van (van-e szobatermoszát, termofejes radiátorszelepek vannak-e vagy hagyományosak, éjszakai és nappali áramról vegyesen üzemeltetjük-e majd, stb.), továbbá hogy csak fűtésre használjuk készülékünket, vagy HMV-termelésre is. Természetesen, mint mindenre, "ökölszabály" erre is van, ám az nem teljesen fedi a valóságot.
(HMV: Használati MelegVíz - mosogatás, mosdók, kádtöltés, zuhanyzók.)A készülékek adattábláján szereplő "kismegszakító értéke" csak a készülékre vonatkoznak, vagy arra mást is rá lehet kötni?

Az ajánlott kismegszakító csak a készülékre vonatkozik. Amennyiben arra más fogyasztót is rákapcsolunk, úgy egyidejű üzemeltetésük során leold a kismegszakító.Helyezhetem-e kád fölé az elektromos kazánt?

Nem, éppúgy, ahogyan a fürdőszobában történő elhelyezés sem javallott, mivel ezen készülékek IP54-es védettséggel vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy vizes berendezésektől minimum 60 cm védőtávolságot kell tartani, s magas páratartalmú helyen elhelyezni tilos - ezek be nem tartása során fennállhat az áramütés veszélye.Hogyan kell TOMKA Kft. által forgalmazott elektromos kazánokat és vízmelegítőket bekötni?

Minden berendezést megfelelő szakemberrel kell szakszerűen - és megfelelően dokumentáltan - beköttetni (Ez garanciális feltétel is.). A legkisebb egységteljesítmény a készülékeinknél 3,5 kW, a legnagyobb 48 kW. Ezeket a készülékeket fixen kell bekötni.A gyártó engedélyezi-e az elektromos kazánok vízszintes beépítését?

Nem, a berendezés áramlástani és mechanikai kialakítása miatt a gyártó nem járul hozzá.Miért nincs a készülékek dobozában a szervizhálózat tagjainak az elérhetősége?

Azért, mert a reklamációkat központilag kezeljük, hogy az esetleges vásárló panaszok kezelése a lehető legnagyobb ellenőrzés mellett, egységesen, a lehető legrugalmasabban történjen. Bármilyen műszaki kérdés vagy panasz esetén a központunk műszaki szakemberei állnak a felhasználók rendelkezésére.Mit lehet tenni, ha esetleg a TOMKA Kft. valamely viszonteladó partnere nem tud kellő mélységű információt adni a készülékekkel kapcsolatban?

Ilyenkor minden további nélkül fel lehet hívni a TOMKA Kft. központját. Árra és raktári készletre vonatkozó kérdésekkel központi számunkon az irodában, műszaki és szerviz kérdésekben a Műszaki osztályon tudnak segítséget kapni. A vásárlást természetesen az Önnek legmegfelelőbb viszonteladó partnerünknél érdemes bonyolítania, de információval természetesen szívesen segítünk.Vannak-e új fejlesztések az elektromos kazánok terén?

Igen, vannak. Az immáron 16 éve elektromos kazánokat és vízmelegítőket gyártó folyamatos tapasztalatgyűjtése, kutatása és fejlesztése eredményeit a készülékeiben is megjelenteti. A legújabb fejlesztés egyik leglátványosabb eredménye az automatika átalakítása, és minden kazán fölszerelése olyan elemekkel, melyek lehetővé teszik a kazántól különálló indirekt tároló és váltó szelep bekötését az elektromos kazánba. Ilyen rendszerben - ezekkel a kiegészítőkkel - a kazán képes a használati melegvíz készítést is ellátni. Az új típusú kazánok jele L1 ill. M1-et tartalmaz L ill. M helyett.Szeretném megtudni az aktuális árakat.

Honlapunkról le tudja tölteni őket, vagy hívja a központi telefonszámunkat.Szállítási határidőt vagy a nekem legmegfelelőbb viszonteladó partnerük elérhetőségét hogyan tudom megkapni?

Hívja a központi telefonszámunkat.Hogyan lehet valamilyen meghibásodás esetén a szerviz hálózatot elérni?

A szerviz hálózat vezetőjét kell hívni, aki megkeresi a vásárló szempontjából legkedvezőbb szerviz partnert, és szükség esetén a csere alkatrészt vagy csere készüléket is biztosítja számára.Mi értendő megfelelő vízszűrésen vagy vízelőkészítésen?

Az, amikor a víz keménységéből, a vízszennyeződésből adódó meghibásodást a berendezéseken ezzel sikerül megelőzni.Hogyan lehet megoldani, hogy az EKCO elektromos kazán a használati melegvizet is előállítsa?

A kazán „z”-s változatát kell választani. Ezzel tudja a kazán a készletbe nem tartozó kiegészítők (indirekt tároló tartály, tartály termosztát, váltó szelep, szoba termosztát) kezelésével a használati melegvíz előállítását megoldani.Lehet-e több kazánt az összteljesítmény növelése érdekében összekapcsolni egy rendszerbe?

Igen. Ilyenkor a vezér gép egy EKCO.M1 vagy EKCO.TM típusú kazán kell legyen, és ehhez maximum 8 darab EKCO.L1 vagy EKCO.T típusú kazán köthető. Ez így összesen 432 kW-nyi teljesítményt jelent.Tud-e a kazán együttműködni más fűtő berendezésekkel is?

Igen. Akár gázkazánnal, akár vízterű kandallóval, akár napkollektorral, akár vegyes tüzelésű kazánnal.Mi történik az elektromos kazánnal, ha elmegy az áram, majd pedig mondjuk egy óra múlva visszatér?

A kazán magától újraindul. Ellenőrzi, hogy a termosztát ad-e neki parancsot a fűtésre, mekkora a beállított és a pillanatnyi előremenő vízhőmérséklet, a visszatérő vízhőmérséklet, a víz-térfogatáram, és ezek alapján meghatározott teljesítményt fokozatosan ráadja a kazánra.